Ayurveda er først og fremmest en metode til at fremme sundhed og forebygge sygdom, ved at kombinere det mentale, det følelsesmæssige og det fysiske i en meningsfyldt helhed. Ayurveda, er yogaens sundhedstradition, og verdens ældste sundhedssystem.

De klassiske ayurvediske tekster indeholder en viden om sundhed, der bygger på intuitive erkendelser af sammenhænge omkring krop og sundhed fra oldindiske vismænd og seere. Den ayurvediske viden er derfor ikke opstået som følge af videnskabelige forskningsresultater, men det er derimod omvendt – teksternes mange tusinde år gamle indhold kan i dag underbygges – og er blevet underbygget – af en lang række videnskabelige studier.

Ayurveda giver råd og vejledning om, hvordan man på naturlig vis kan afbalancere fysiologien, aktivere kroppens indbyggede selvreparationsmekanismer, styrke sin naturlige modstandskraft mod sygdom og udvikle sig til et sundere, gladere og dygtigere menneske.

Ayurveda spænder over områder som forebyggende medicin, anatomi, fysiologi, patologi, medicin, kirurgi, farmakologi, gynækologi, obstetrik, psykiatri, foryngelse og pædiatri, samt ernæringslære.

Inderen Maharishi Mahesh Yogi (som har bragt Transcendental Meditation til de vestlige lande) har i samarbejde med en gruppe ayurvediske eksperter, kaldet for vaidyaer, genskabt de ayurvediske principper i deres oprindelige rene form. Denne formulering af den oprindelige ayurveda, kaldet Maharishis Ayurveda, omfatter 40 naturlige behandlings- og terapiformer uden negative bivirkninger, som kost, urter, lydterapi, yoga og meditation.

De omfattende positive resultater af Ayurveda er dokumenteret gennem mange hundrede videnskabelige forskningsarbejder ved universiteter og forskningsinstitutter over hele verden, og mange er publiceret i anerkendte fagtidsskrifter som Science, The Lancet, Scientific American, American Journal of Physiologi, Journal of Mind and Behaviour, og Journal of the Canadian Medical Association.

WHO anbefaler ayurveda, fordi systemet:
Har været anvendt med positive resultater i tusinder af år
Er holistisk, og tager hele mennesket i betragtning
Er naturligt, og ikke har negative bivirkninger – vel at mærke hvis det anvendes korrekt
Indeholder omfattende viden om sundhed, blandt andet fertilitet
Bygger på direkte erkendelser af sammenhænge omkring krop og sundhed
Som metode er enkel og ukompliceret, og ikke dyr at praktisere
Er videnskabeligt dokumenteret
Er nyttig og praktisk