For bi- og hvepsestik
Bi- og hvepsestik kan give ubehag, men det overfører ikke sygdomme. Undgå at tiltrække bier og hvepse ved at tildække mad og drikke med sukkerindhold og undgå at bruge søde parfumer.

  1. Ved bistik bør man fjerne brådden ved at skrabe med en negl eller pincet. Sug giften ud med en giftsuger eller et giftplaster, som fås på Apoteket. (Ved hvepsestik er der ingen bråd.)
  2. Ved både bi- og hvepsestik, rens området med fx klorhexidin. Afkøl huden med isklumper, efterfulgt af en kold og våd forbinding. Søg læge, hvis du har en allergisk reaktion med åndenød, udslæt eller svimmelhed, samt ved stik i munden.

For myggestik
Myggestik i Danmark er som regel harmløse. Men hvis du rejser i troperne, kan myg overføre alvorlige sygdomme bl.a. malaria. Undgå myggestik:
1. Gå med langærmet bluse, lange bukser og strømper. Sov i rum med myggenet for vinduerne og med aircondition. Spray myggemiddel på væggene i værelset og brug myggemidler på udækkede områder af huden.
2. Nogle har god effekt af B1-vitamin (300 mg om dagen).

For alle insektstik – af bier, hvepse eller myg:
Bland 5 dråber lavendelolie i 1 tsk æbleeddike. Kom blandingen direkte på huden hvert kvarter den første time, dernæst tre gange om dagen. Eller smør med almindelig eddike, eller gnid huden med nulrede blade af vejbred eller mælkebøtte.

Hold insekterne væk:
Brug en sprayflaske. Fyld flasken med 1 dl vand og 1 dl eddike, og tilsæt følgende æteriske olier: 5 ml pebermynteolie, 5 ml citrongræsolie (lemongrass) og 1 ml nellikeolie. Ryst flasken og sprøjt på de sværmende insekter – de flyver væk med det samme.