Appelsinhud (også kaldet for cellulite) er en bulet og ujævn hud, der ofte ses på lår, sædeparti og hofter, og som kan minde lidt om den bulede skal på en appelsin. Mange kvinder generes af appelsinhud – ja det er faktisk op til 80-90% af alle kvinder.

Appelsinhud eller cellulite, som det også (fejlagtigt kaldes), består af små depoter af fedt, der ligger i klumper i underhuden. Klumperne opstår, fordi bindevævet bliver mindre elastisk og slappere. Bindevævet bliver slappere, formentlig på grund af hormonelle forandringer.

Kvinder udvikler generelt oftere appelsinhud end mænd. Det skyldes, at flere kvinder naturligt har mere fedt på kroppen end mænd, og at kvinder lettere kan få uregelmæssigt formet bindevæv. Bindevævet har en tendens til at ændre sig mere hos kvinder, fordi kvindens krop hele tiden er udsat for mange konstante hormonelle forandringer.

Der findes en lang række kvindelige kønshormoner. De fleste kender til østrogen og progesteron. Men der findes mange flere kvindelige kønshormoner, omkring 15-20 forskellige hormoner.

Hormonelle forandringer fra 35 års alderen

Fra 35-årsalderen sker der nogle specielle hormonelle ændringer i kvindens krop. Forandringerne er ikke fuldstændigt klarlagt. Men følgende er kendt omkring variationerne i kønshormonerne:

 1. Østrogen stiger lige før ægløsningen og før menstruationen og falder igen lige før menstruationen begynder. Østrogen falder gradvist, efter kvinden er blevet fri for menstruation.
 2. Progesteron stiger efter ægløsningen og falder lige inden menstruationen. Progesteron begynder at falde gradvist i overgangsfasen. Faldet i dette hormon fører til uregelmæssige blødninger eller andre blødningsforstyrrelser. Efter at progesteron begynder at falde, går der omkring fem år, til kvinden har den sidste menstruation.
 3. FSH (follikel stimulerende hormon) er et hormon, som sædvanligvis stiger omkring ægløsningen. Efter 35 års alderen stiger FSH niveauet generelt gennem hele cyklus.
 4. LH (luteiniserende hormon) stiger ligeledes omkring ægløsningen og efter 35 års alderen, men ikke så meget som FSH. LH kan stige i bølger. FSH og LH holder sig generelt på et højere niveau i flere år efter, kvinden er blevet fri for menstruationer, men falder derefter langsomt.
 1. Inhibin a stiger normalt op til menstruationen for så at falde lige før menstruationen. Hormonet falder efter menstruationens ophør.
 2. Inhibin b stiger lige efter menstruationen og falder før menstruationen. Hormonet falder efter menstruationens ophør.
 3. SHBG (sexual hormone binding globuline) falder efter menstruationens ophør.
 4. Testosteron kan øges efter menstruationens ophør. Det kan omdannes til østrogener, specielt i kvindens fedtvæv.
 5. GNRH (gonadotropine releasing hormone) falder hos nogle kvinder i bølger.
 6. Glykogenindholdet i slimhinderne aftager efter menstruationens ophør.
 7. Anti-Müller hormon falder fem år før sidste menstruation.

Alle disse forandringer betyder, at kvinder, som er blevet – eller er på vej til at blive – fri for menstruation, kan generes af mere tør hud, mindre, spændstig hud og appelsinhud.

Overvægt

Appelsinhud er ikke nødvendigvis et udtryk for, at man er overvægtig, for slanke mennesker kan sagtens have appelsinhud. Men mange overvægtige har erfaring for, at appelsinhuden kan reduceres, hvis man taber sig.

Når der er særligt mange hormonelle forandringer i kvindens krop, som ved graviditet eller omkring overgangsfasen, kan der opstå mere appelsinhud på kroppen.

Du kan forebygge appelsinhud ved følgende:

 • Undgå stress
 • Undgå rygning
 • Undgå overvægt
 • Sætte ind holistisk hele vejen rundt – med sund kost, motion, selv-omsorg, rekreation, og livsglæde – for at få større balance i hele det kvindelige hormonsystem

Læs mere om appelsinhud her: https://www.charlottebech.dk/cellulite/