Jordmandlen – ny superfood i Danmark
I Spanien vokser der en lille knold, som på dansk kaldes for jordmandlen (på spansk hedder den chufa og på engelsk Tiger nut). Det er en knoldrod, som kan spises af både gluten- og nøddeallergikere. Jordmandlen har været kendt og brugt i Spanien, Afrika og USA, men er først for nylig kommet til Danmark. Jordmandlen har et højt indhold af fedt (de sunde umættede fedtsyrer), som andre nødder, men indeholder også protein, fibre, fosfor og magnesium, thiamin (B-vitamin), stivelse og kalium. Kombinationen af næringsstoffer gør, at jordmandlen er sund, specielt for hud og hår. Den smager godt, sødt og lidt kokosagtigt. Chufa-knolden kan bruges som den er, eller man kan bruge chufamel. Man kan spise jordmandler som snacks, eller man kan lave kiks, muffins, brød, knækbrød, müsli, urtekaffe, ’’chufa-mælk’’ og mange former for sundt slik. Man kan også anvende jordmandlerne i stedet for almindelige mandler. Opskrifter kan findes på nettet ved google ordet Chufa.
Her er eksempler på sunde chufa-snacks:
– JORDMANDLER A NATUREL: Læg jordmandlerne i blød i vand om aftenen. Næste dag kan man tygge dem (men spyt den hårde skal ud)
SPRØDE JORDMANDLER: Kog jordmandlerne i saltet vand i en halv time, si dem og lad dem tørre, og steg dem i jomfru koldpresset kokosolie, indtil de bliver sprøde.
– JORDMANDLER I MADRETTER: Kog jordmandlerne i en time og server dem derefter til maden, som en form for sundt tilbehør, eller kom dem ned i grøntsagsretter, supper eller sammenkogte retter.
– CHUFAMUFFINS: 250 g chufamel,150 g æbler, 1 æg, 125 g rørsukker, 2 tsk ingefærpulver, 80 ml kokosolie (gerne økologisk), 250 g yoghurt naturel, 2 tsk bagepulver, ½ tsk natron, saften af en halv citron. Æblerne skæres i små tern, kommes i en skål og blandes med saften af en halv citron. Æg, rørsukker, ingefærpulver, olie og yoghurt piskes sammen i en skål. Chufamel, bagepulver og natron blandes sammen og vendes i den piskede masse. Kom æbleterner i til sidst. Kom dejen i muffinforme, og bag dem ved 180 gr i ca. 35 minutter.
CHUFACHIPS: Bland 1 dl chufa mel med 1 dl fuldkornsspeltmel, tre tsk bagepulver, 1 tsk salt og to spsk jomfru koldpresset kokosolie, og vend derpå ¾ dl koldt vand langsomt ned i massen. Rul dejen ud så tyndt som muligt, skær den ud i små firkanter og steg firkanterne på begge sider i jomfru koldpresset kokosolie indtil de ’puffer’ op som popcorn.