Denne vej til Lægens Mini-guide til hormoner i balance

Hvad er cellulite?

På dansk kaldes “appelsinhud” sommetider for cellulite. Men det er faktisk fejlagtigt og helt misvisende – for de to tilstande er helt forskellige.
Appelsinhud er blot ujævnt fedtvæv i underhuden.
Mens cellulite er en alvorlig sygdom med bakteriel infektion i underhuden, der som regel skyldes streptokokker eller stafylokokker. Cellulite er et lægefagligt udtryk for en lidelse, hvor der opstår en akut betændelse i underhuden og i fedtvævet nedenunder. Det kaldes også flegmone på dansk. Cellulitebetændelse skyldes bakterier (som regel streptokokker), der kommer ind i huden via et sår eller fx et dyrebid. Betændelsen medfører influenza-lignende symptomer med feber, træthed og ubehag og smerter i huden. Den betændte cellulite hud bliver rød, varm, hævet og giver smerter, med en uskarp afgrænsning mod den normale hud.
Her på siden vil vi gå i dybden med appelsinhud (og ikke cellulitebetændelse).

Denne vej til Lægens Mini-guide til hormoner i balance

”Jeg er kommet af med væske i kroppen: I stedet for at tage et par kg på i ugen op til menstruationen, tabte jeg mig 800 g, dvs et jeg har haft et nettotab på 3 kg. Derefter tabte jeg mig yderligere 1,8 kg.” Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller.

”Jeg har tabt mig rigtigt mange kilo, og blevet helt slank, og jeg har fået langt mere overskud og livsglæde.”
Francisca Johansen, skuespiller.

Appelsinhud

Appelsinhud er med andre ord noget helt andet end cellulite. Appelsinhud er overfyldte fedtdepoter i underhuden, der ligger i klumper og derfor giver huden et nubret udseende, der minder om skrællen på en appelsin. Eksperter mener, at ca. 90% af alle kvinder over 15 år har appelsinhud i større eller mindre grad.

Hvad skyldes cellulite (=appelsinhud)?

Appelsinhud skyldes primært hormonel ubalance. De fleste hudspecialister mener, at der er tale om en fejl i lymfesystemet, så væsken i underhuden ikke drænes væk. Andre mener, at det er omvendt – at de opsvulmede fedtceller forstyrrer cirkulationen. Andre igen mener det kan være arveligt, eller skyldes hormonelle forandringer og vægtforøgelse. Dybest set skyldes appelsinhud formentlig primært hormonel ubalance. Når der sker hormonelle forandringer, og man får hormonel ubalance, kan der ske to ting med underhuden:

Slappere bindevæv: I underhuden er der både bindevæv og fedtceller. Bindevævsstrøgene ligger som et netværk, hvori der ligger små grupper af fedtceller. Ved hormonel ubalance bliver bindevævet i underhuden slappere og mindre smidigt, og det bliver derfor ujævnt og uregelmæssigt. Fedtcellerne danner løse klumper, der kan suge væske til sig, præcist som en svamp. Når det sker, svulmer klumperne op, så de buler op mod hudoverfladen. Samtidigt kan fedtcellerne selv udvides – hvor de kan blive mange gange større.

Nedsat mikrocirkulation: Blodet skal føre næringsstoffer ud til celler og væv. Hvis blodtilførslen nedsættes eller blokeres, kommer der ikke nok næring til, at kroppens indbyggede reparationsmekanismer kan fungere, så kroppen ikke kan genopbygge elastin og kollagen, som gør bindevævet elastisk og spændstigt. Lymfevæsken skal drænere celler og væv for væske, urenheder, affaldsstoffer og restprodukter, så hvis lymfedrænagen er nedsat eller blokeret, kan væske og urenheder ikke blive fjernet men vil hobe sig op og føre til dannelsen af cellulite.

Restprodukter: Der kan ske en ophobning af restprodukter (som syre), som følge af nedsat mikrocirkulation i underhuden.

Det fører alt sammen til, at der opstår små hulrum i bindevævet, hvor små fedtdepoter hober sig op og buler ud. Derved kommer huden til at ligne skrællen på en appelsinhud. Det er oftest på steder med mere fedt, som på lår, sædeparti og hofter, at der kommer appelsinhud. Dog varierer det individuelt, og kan også, i nogen grad, ses på mave og overarme. Appelsinhuden kan blive værre med alderen, hvis den hormonelle ubalance fortsætter. Bindevævet bliver svagere og mindre smidigt, og det forøger mængden af appelsinhud. Cellulite er mest udbredt hos kvinder, fordi kvinder har flere fedtceller.

Denne vej til Lægens Mini-guide til hormoner i balance

Hvordan bekæmper / mindsker man cellulite (=appelsinhud)?

Årsagsbehandling: Hormoner i balance

Den grundlæggende årsag til appelsinhud er hormonel ubalance. Derfor er den vigtigste metode til at forebygge eller reducere appelsinhud at få hormonerne i balance. Det kan man opnå ved at følge forløbet Hormoner i Balance, et 7 ugers online implementationsforløb, hvor du får hjælp til at indføre de små justeringer i kost og livsstil, der har en stor virkning.
Årsagen til appelsinhud er en dybereliggende hormonel ubalance. Derfor er det nødvendigt at arbejde med kroppen holistisk, så det kvindelige hormonsystem kommer i balance. Det gør vi ved at sætte ind hele vejen rundt i alle de fem områder af kvindens firkløver, så kvinden får en frisk start via: FRESH: det rette valg af Food, Recreation, Exercise, Self-care og Happiness. Kom i gang via Lægens Mini-guide til hormoner i balance. Denne vej til Hormoner i balance: Få lægens mini-guide

Symptombehandling

Desuden kan man arbejde med symptombehandling af appelsinhuden. Der tjenes mange penge på behandlinger i form af sugning eller cremer, der skal fjerne cellulite, men de har ikke dokumenteret effekt. Kirurgiske indgreb kan fjerne nogle af fedtcellerne, men kan ikke fjerne al cellulite.

Kost

Undgå overvægt: Et vægttab kan som regel hjælpe på appelsinhuden, hvis man er stærkt overvægtig. Men det karakteristiske ved cellulite er, at man kan have svært ved at få det væk, selv om man nedsætter sin indtagelse af fedt og kalorier, da det fortrinsvis er et væskeproblem.
Drik mere vand: Drik to store glas kogt varmt vand om morgenen og en liter i løbet af dagen.

Træning

Få rigeligt med motion. Det øger mikrocirkulationen i underhuden, samt hjælper til at komme til at svede. Sørg for en fin balance – ikke for lidt og ikke for meget motion. Undgå anstrengelse når du motionerer, fordi det kan føre til for tidlig aldring.
Dyrk motion hver dag: Motion virker positivt, fordi det øger blodgennemstrømningen.
Sauna og svedehytte: Det kan gavne at komme til at svede så sveden løber ned ad huden. Det kan man gøre enten ved at dyrke intens motion eller ved at tage sauna eller dampbad. Undgå for meget afkøling, specielt om vinteren, da det kan reducere mikrocirkulationen i underhuden for forværre appelsinhuden. Sørg for varm påklædning.

Hudpleje

Retinol Creme (A-vitamin creme): En lille undersøgelse med 15 kvinder, som testede en retinol creme 0,3% i et halvt år, viste en beskeden forbedring af appelsinhuden (cellulite), sammenlignet med placebo.
Methylxanthin Creme: Enkelte studier viser at det er muligt at mindske mængden af appelsinhud med creme som indeholder Methylxanthiner, et stof der ligner koffein.

Blodcirkulation

Få massage eller giv dig selv massage. Det kan enten være tørbørstning med en grov silkehandske eller helkropsmassage med opvarmet sesamolie.
Massage og vakuum sug: De bedste resultater fås ved en kombination af massage og vakuumsug. Mindre undersøgelser viser, at hvis man bliver behandlet flere gange om ugen i en 3 måneders periode, så vil man se en effekt.
Bindevævsmassage kan foregå enten manuelt eller mekanisk, Manuel massage kan foregå som tørbørstning med en grov silkehandske eller med opvarmet sesamolie. Mekanisk massage kan være LPG, endermologi eller ultratone. FDA, som er den amerikanske pendant til Sundhedsstyrelsen, har godkendt en behandlingform mod cellulite, kaldet endermologi, som øger tilførslen af blod og lymfevæske til de behandlede områder, samt en beskeden øgning i kollagenproduktion. Der er dog ingen garanti for, at behandlingen reducerer cellulite (appelsinhud) i det enkelte tilfælde, og effekten holder som regel ikke, dvs man kan blive afhængig af behandlingerne.
Sugekopterapi: Sugekop-terapi kan kombineres med vævsopstrammende olier, som f.eks. Arganolie, iblandet æteriske olier af Rosengeranium, Lavendel, eller Kamille. Rens huden først og sæt derpå sugekopperne på huden. Når luften er suget ud af koppen, man trækker koppen i opadgående bevægelser -mod hjertet, indtil huden er let rødlig, og man mærker varmen brede sig i hudområdet.
Lys- og laserbehandling: Når lys- og laserbehandling bliver kombineret med massage, kan det have en midlertidig effekt

Operation

Fedtsugning: Fedtsugning er ikke en god løsning, hvis man har cellulites, da fedtsugning kun vil fjerne det fedt, som ligger dybere end appelsinhuden.

Denne vej til Lægens Mini-guide til hormoner i balance