Huden forandres med alderen. Det samme gør kroppens hår, negle, led, muskler og knogler. Hvordan huden forandres med alderen er primært bestemt af arvelige forhold. Men vores livsstil betyder også noget. Hvis man ofte er ude i hårdt vejr og vind, eller ude i megen sol, så kan det med årene slide på huden. Hvis man ryger, kan det påvirke huden, så den bliver mere grå og slap. Hvis man mangler jern, kan det føre til små linjer i huden omkring munden.

Huden består af tre forbundne lag. Det øverste lag er overhuden, hvor de nye hudceller dannes. Det mellemste lag er læderhuden, som består af bindevæv. Det nederste lag er underhuden, som er et fedtlag. Cellerne i overhuden danner blandt andet fedtstoffer, der lægger sig mellem cellerne og danner en barriere, så vand fra hudens dybere lag ikke fordamper, men holder din hud spændstig. Med alderen danner huden færre fedtstoffer, så det sker to ting: Dels tørrer huden lettere ud, og dels bliver fedtlaget i underhuden tyndere. Det kan gøre, at huden bliver slappere, så der lettere kan opstå linjer.

I det mellemste hudlag, i læderhuden, dannes de to bindevævsfibre: Collagen og elastin. Collagens funktion er at styrke og støtte din hud. Elastins funktion er at gøre din hud elastisk. Allerede efter vi fylder 25 år, bliver der dannet mindre collagen og elastin, så huden begynder at miste sin smidighed. Hvis man opholder sig længe i solen, vil UV-strålerne forværre nedbrydningen af collagen og elastin.

I det mellemste hudlag, i læderhuden, findes der desuden fedtkirtler, der danner fedt, som er med til at fedte og smøre hud og hår. Med alderen dannes der mindre fedt, og huden bliver derfor lettere tør. Når huden bliver mere tør, dannes der lettere linjer.

Appelsinhud er derfor noget, der kan forværres med alderen. Appelsinhud betyder en uregelmæsig hudoverflade. Appelsinhud opstår, fordi hudens fedt svulmer op indefra, igennem en form for ‘huller’ i bindevævet. Bindevævet ligger nede i underhuden. Med alderen kan der dannes mindre collagen og elastin, så bindevævet bliver slappere og mindre elastisk. Det kan føre til, at det opstår ‘huller’ i bindevævet, hvor fedtet lettere buler ud, og der opstår fordybninger i hudens overflade. Det er det, vi kalder for appelsinhud (cellulite).

Appelsinhud ses oftere hos kvinder i overgangsfasen, fra 35-60 års alderen.

Læs mere om hvordan du kan forebygge og reducere appelsinhud her: https://www.charlottebech.dk/cellulite/